Saturday, January 4, 2014

Lumrah Hidup

Lumrah hidup. Ada yang kaya ada yang miskin. Ada yang sihat ada yang sakit. Ada yang gembira ada yang sedih. Lumrah hidup ada yang hati baik ada yang hati jahat. Ada yang memberi ada yang menerima. Ya. Kali ni nak tulis pasal lumrah hidup.

Tak ada niat nak mengata sesiapa. Cuma semuanya berlaku dalam kehidupan hari ini.
Antara ramai manusia di sekeliling kita. Kau rasa siapa yang ada bila kau dalam keadaan sukar. Ah straight to the pint. Kalau kau susah, siapa yang hulurkan tangan? Kalau kau perlukan duit, siapa yang bagi kau seribu ringgit? Kalau kau lapar, siapa ketuk pintu rumah kau hulurkan semangkuk nasi. Kalau kau sedih, siapa datang tolong pinjamkan bahu?  Lu pikirlah sendiri.

Mungkin senang bagi kau untuk jawap setiap persoalan tu. Tapi bagi aku, boleh sampai nak garu garu kepala. Hahaha…dunia dunia dunia. Tak bawa mati la harta kau tu. Kau bongkak kau rasa kau seorang saja yang ada harta. Bukan ke semua itu rezeki dari Allah. Kau sombong kau rasa kau paling hebat kau dah bagus. Bukan ke semua itu milik Allah. Esok lusa Dia boleh tarik balik. Esok lusa kau boleh balik ke tempat asal. Lu pikirlah sendiri.

Bila kau sakit, siapa yang datang menjenguk. Tak apa kalau tiada masa. Kirimkan saja doa. Pasti ada yang mendengar. Bila kau susah, siapa yang datang bagi pertolongan. Tak apa tak hulurkan wang beribu riban. Cukuplah sekadar hulurkan kedua belah tangan. Itu lebih meringankan beban.

Jangan diharapkan pada dia yang paling hampir!!! Ya. Jangan diharapkan pada suatu yang paling hampir. Kadang kala dia yang paling hampir itu hanya bisa melukakan hati yang sudah terlalu parah. Setiap kalinya, dia yang paling jauh dan kadang kala yang tiada apa apa perkaitan pun yang akan menghulurkan kedua belah tangan. Mana perginya dia yang paling hampir? Tak ingat nak mampir? Hahaha atau masih dengan sombongnya?

Tatkala kau menjadi lebih sombong, bongkak dan tidak endah, pastinya akan ada insan yang paling setia menghulurkan bantuan meringakan beban tanpa mengharapkan balasan walaupun pahala dan ganjaran-Nya sudah tersedia di atas sana.

Syukran ya Rabb atas kurniaan-Mu. Semoga insan itu sentiasa mendapat rahmat-Mu ya Allah. =)


No comments: